Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις αποδείξεις - Όλες οι αλλαγές στη φορολογία των επαγγελματιών



Τι αλλάζει στο νέο φορολογικό

AIG Advertisement

Σωρεία αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Με νέα προσθήκη το υπουργείο Οικονομικών ρυθμίζει και το νέο πλαίσιο για τις αποδείξεις.
Όσοι λοιπόν φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις εντός του τρέχοντος έτους,  θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που θα φθάνει στο 22%επί του ποσού των αποδείξεων που θα λείπουν έναντι 10% που ισχύει για την χρήση του 2012. 
Πιο αναλυτικά οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 42.000 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν το 25% του εισοδήματός τους με αποδείξεις για να μπορούν να κατοχυρώσουν στο σύνολό της την έκπτωση φόρου. Η έκπτωση φόρου είναι 2.100 ευρώ για ατομικό εισόδημα έως 21.000 ευρώ και σταδιακά μειώνεται μέχρι να εκμηδενιστεί σε εισοδήματα 42.000 ευρώ. Για εισοδήματα υψηλότερα των 42.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομιστεί στην εφορία ποσό αποδείξεων 10.500 ευρώ.
Όσοι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν φόρο-επιβάρυνση 22% στη διαφορά του ποσού.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.
Με προσθήκη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η διάταξη που περιεχόταν στο μεσοπρόθεσμο αποσύρθηκε και έτσι οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί) θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία αλλά και να εκδίδουν αποδείξεις. Την ίδια υποχρέωση θα έχουν πλέον και οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση.
Ασφαλιστικές εισφορές

Ευεργετική είναι η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς το σύνολο αυτών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.
Μεταβιβάσεις ακινήτων 
Σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1-1-2013 και μετά. Επιπλέον, οριστικοποιείται η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%.
Πρόσθετα έσοδα 2,31 δισ.
Το συνολικό πακέτο μέτρων το οποίο προωθείται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους, με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, ποσό ύψους 2,307 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό, το 1,144 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, 582 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, 230 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των καταθέσεων, 199 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος και ελευθέρων επαγγελματιών, 140 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των πλοίων, 40 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ασφαλισμάτων, ενώ 28 εκατ. ευρώ θα «χαθούν» από τη φορολόγηση των μερισμάτων.
www.newsbomb.gr