Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Απόφαση – «φωτιά» για τον νόμο Κατσέλη


Απόφαση-«φωτιά» του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης ανατρέπει τα δεδομένα για το ποιοι και με ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής για οφειλές που αφορούν σε δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου
Ενώπιον του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης προσέφυγε πρόσφατα μία πολίτης αιτούμενη την υπαγωγή της στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010, καταθέτοντας παράλληλα, έκδοση προσωρινής διαταγής διατήρησης της νομικής και πραγματικής κατάστασης της περιουσίας της, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Η συζήτηση της αίτησης υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη έχει οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου 2016, ωστόσο το αίτημά της για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, με ένα σκεπτικό-«καταπέλτη» κι αυτό διότι στην προκειμένη περίπτωση η αιτούσα είχε οφειλές μόνο σε δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης «η ένταξη, δημοσίων υποχρεώσεων προς τους Οργανισμούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι οφειλές προς το δεύτερο μετέχοντα πιστωτή, ελέγχεται ως ευθέως αντισυνταγματική». Κι αυτό διότι όπως εξηγεί η ειρηνοδίκης Θεσσαλονίκης, Αθηνά Εμμανουηλίδου, στο σκεπτικό της «το Σύνταγμα, με το άρθρο 22§5, κατοχυρώνει τον θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως των εργαζομένων και ανάγει τη μέριμνα για την προαγωγή του σε σκοπό του Κράτους, εξ ού και η ανάθεση της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφαλίσεως αποτελεί εγγύηση έναντι των υπόχρεων σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η κρατική μέριμνα για την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση (κύρια και επικουρική) περιλαμβάνει και τη μέριμνα για την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου των Ο.Κ.Α., δηλαδή για τη βιωσιμότητά τους χάριν και των επομένων γενεών, μέριμνα η οποία εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, με τη θέσπιση ρυθμίσεων για την προστασία και την αξιοποίηση της περιουσίας τους και την επωφελή διαχείριση των αποθεματικών τους, με την πρόβλεψη κοινωνικών πόρων.
Η είσπραξη των εισφορών, όπως έχουν νομοθετικά θεσπιστεί –και από της θεσπίσεώς τους– παράγουν κοινωνικό δικαίωμα ασφαλιστικών παροχών (παρότι δεν κατοχυρώνεται συνταγματικώς στην κοινωνική ασφάλιση η ευθεία αναλογία –αμιγής ανταποδοτικότητα– μεταξύ εισφορών και παροχών, ορ. ΟλΣτΕ 3487/2008) και λόγοι δημοσίου συμφέροντος αποκλείουν την “εισφοροδοτική αμνηστία” των κακοπληρωτών, καθώς αυτή αντίκειται ευθέως στην ισότιμη μεταχείριση των συνεπών ασφαλισμένων, ενώ η συνεπαγόμενη “χρεωκοπία των ασφαλιστικών ταμείων” θίγει το συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον ασφαλισμένο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια».
«Παρέμβαση που εκφεύγει της συνταγματικής εξουσιοδότησης…»
Μάλιστα όπως επισημαίνει η ειρηνοδίκης «η θέσπιση μέτρων, που υπερβαίνουν τα ως άνω συνταγματικά όρια αντίκεινται προφανώς στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αποτελεί κρατική παρέμβαση που εκφεύγει της συνταγματικής εξουσιοδότησης του άρθρου 106§1. Εξάλλου, σε ότι αφορά τα χρέη επαγγελματιών προς το Δημόσιο και Φ.Κ.Α., οι οποίοι ταυτόχρονα οφείλουν σε χρηματοδοτικούς φορείς, προηγήθηκε της μεταρρύθμισης του Ν. 3869/2010 με το Ν. 4336/2016, ειδικός νόμος γενναίας περικοπής (άρθρο 10 του Ν. 4374/2016 (ΦΕΚ Α 50/1-4-2016), που περιλαμβάνει στο άρθρο 8 τις επερχόμενες στον Κώδικα φορολογίας Εισοδήματος μεταβολές, παρατάθηκε η προθεσμία του άρθρου 60§2 εδ. γ’ του Ν. 4307/2014, με τον οποίο θεσπίζονται έκτακτα προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, ειδικότερα οφειλών βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), καθώς και έκτακτες διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση εν λειτουργία υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων».
Στην προκειμένη περίπτωση όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής «πιθανολογείται, η μη πλήρωση εκ μέρους της αιτούσας των προϋποθέσεων του άρθρου 1 §§1,2 του ν. 3869/2010, αναφορικά με την πρώτη μετέχουσα πιστώτρια, δεδομένου ότι, όπως η τελευταία ενίσταται, η αιτούσα έχει την εμπορική ιδιότητα και, συνακόλουθα, πτωχευτική ικανότητα, αφού εγγυήθηκε εμπορικές οφειλές τρίτου – της μητέρας της, για τη διευκόλυνση της επιχείρησης της (εμπόριο λευκών ειδών), από την οποία η αιτούσα προσδοκούσε προσωπικό όφελος, καθόσον συμμετείχε σε αυτήν, όπως και ο αδελφός της».

Πηγή

25 εύκολοι τρόποι για να κάνετε οικονομία



Πάρε το μπλοκάκι σου και ξεκίνα να σημειώνεις.
Σταμάτα να γκρινιάζεις ότι δεν σου φτάνουν τα χρήματα που βγάζεις. Εντάξει βέβαια, δεν είναι ότι παίρνεις και κανέναν παχυλό μισθό, αλλά αν ακολουθήσεις τα tips που σου προείνουμε, είναι σίγουρο ότι τα έξοδα σου θα μειωθούν αισθητά και θα βάλεις και "δυο δραχμές" στην άκρη.
Αν δε, τα δεις προσεκτικά, κάποια από αυτά θα ωφελήσουν και την υγεία και φυσική σου κατάσταση.
1. Φτιάξε πρωινό στο σπίτι. Έτσι θα αποφύγεις την τυρόπιτα ή το κουλούρι που θα αγόραζες από snack bars.
2. Άσε το αυτοκίνητο και χρησιμοπιήσε τα ΜΜΜ ή (αν η δουλειά σου είναι κοντά) το ποδήλατό σου. Μόνο με αυτή την κίνηση θα σώσεις τουλάχιστον 100€ μηνιαίως.
3. Πάρε το "γνωστό" ταπεράκι αντί να παραγγείλεις απ' έξω.
4. Δες βιτρίνες και μετά σημείωσε να αγοράσεις αυά που πραγματικά χρειάζεσαι.
5. Τα ακριβά κομμάτια που θες στην καρνταρόμπα σου, πάρε τα στις εκπτωσεις.
6. Αφιέρωσε λίγο περισσότερο χρόνο στο super market, προκειμένου να κάνεις πρώτα έρευνα αγοράς.
7. Πήγαινε σε αλυσίδα γυμναστηρίων αντί για το ακριβό συνοικιακό.
8. Ή κάνε την γυμναστική σου έξω. Ακόμα καλύτερα.
9. Επαναπροσδιόρισε με την εταιρία της κινητής σου τηλεφωνίας το πρόγραμμά σου. Σίγουρα υπάρχουν καλύτερες προσφορές από την τωρινή σου.
10. Χρησιμοποίησε free τρόπους επικοινωνίας, με τα αντίστοιχα applications.
11. Μάζεψε τους φίλους σου στο σπίτι αντί για έξω.
12. Και μην παραγγείλετε. Μαγειρέψτε!
13. Πλήρωσε τους λογαριασμούς σου , όταν τους λαμβάνεις.
14. Αφού πρώτα ελέγξεις ότι όλες οι χρεώσεις είναι σωστές.
15. Κάνε ένα ακριβές πλάνο των μηνιαίων εξόδων σου, προκειμένου να βάλεις τα χρήματα των πάγιων εξόδων σου στην άκρη.
16. Αγόρασε second hand αντικείμενα αντί για καινούρια. Θα έχουν και "ιστορία".
17. Ανακαίνισε το σπίτι σου μόνη σου ή με παρέα φίλων.
18. Δεν είναι ανάγκη να έχεις διαφορετικό φαγητό κάθε μέρα. Κράτα το έστω δύο μέρες. Και λιγότερα έξοδα στα υλικά και γλιτώνεις σε κατανάλωση ρεύματος.
19. Ακολούθα τα free events της πόλης σου για να διασκεδάσεις. Γίνονται πολλά και ενδιαφέροντα.
20. Διοργάνωσε το ταξίδι σου νωρίς. Θα σώσεις χρήματα σίγουρα από τα αεροπορικά εισιτήρια και την διαμονή.
21. Αντάλλαξε ρούχα με τις φίλες σου. Και ανανεώνεις την ντουλάπα σου και δεν ξοδεύεις ευρώ.
22. Ππηγαινε cinema με 2 for 1. Οι περισσότερες εταιρίες κινητής, κάνουν αυτό το κινηματογραφικό "δωράκι" στους συνδρομητές τους.
23. Σβήνε τα φώτα που δεν χρειάζεται να καίνε και βγάλε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς.
24. Μην πετάς παλιά έπιπλα ή αντικείμενα. Δώσε τους χρηστική αξία. Οι τρόποι είναι πολλοί.
25. Ρίχνε σε ένα βαζάκι κάθε μέρα τα κέρματα που έχεις στο πορτοφόλι σου κάτω του 1€.

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τα κανάλια – Παρέμβαση Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ (video)





Με παρέμβαση του Νίκου Βούτση, αποσύρεται προσωρινά η τροπολογία που κατέθεσε χθες to βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση, η οποία προέβλεπε ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους για τους νόμιμους εκπροσώπους των καναλιών, καθώς και χρηματικά πρόστιμα  για την θωράκιση των αδειοδοτούμενων καναλιών και το κλείσιμο όσων καναλιών δεν κατάφεραν να λάβουν άδεια από τον διαγωνισμό της ΓΓΕΕ. 
Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής έγινε προκειμένου να δωθεί η δυνατότητα ώστε  εξεβρεθεί μια συναινετική λύση σε ότι αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ. 
«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συναίνεσης«, δήλωσε αργά το βράδυ και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».
«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».


Οι ρυθμίσεις προέβλεπαν, μεταξύ άλλων:
1. Επέκταση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς την DIGEA και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον συνεχίζει να εκπέμπει. Συγκεκριμένα, ως προς το ποινικό σκέλος, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά, ενώ στα διοικητικά προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ και κατάσχεση μηχανημάτων.
2. Προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης για τα μη αδειοδοτούμενα κανάλια.
3. Δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.
4. Περνάει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά., καθώς η συγκρότηση του ΕΣΡ παραμένει άγνωστο αν και πότε θα επιτευχθεί.
5. Περιορισμός της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών.
Ένας περιφερειακός σταθμός δικτυωμένος με πολλούς άλλους περιφερειακούς, μπορεί να λειτουργεί ντε φακτο ως σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Η τροπολογία περιορίζει την δικτύωση ως εξής:
– Κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να διασυνδέεται μόνο με έναν άλλον περιφερειακό σταθμό.
– Η διασύνδεση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις ώρες ημερησίως.
6. Παράταση, για ένα τρίμηνο, της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζόμενου.
Ο νόμος αυτός φτιάχτηκε το καλοκαίρι του 2014, με στόχο να παρακάμψει τους ενδιάμεσους στην διαφήμιση (media shops). Δεν εφαρμόστηκε, καθώς η έναρξη ισχύος του έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις. Η τελευταία παράταση λήγει κάπου τώρα.

Ο λόγος που παρατείνεται τώρα για ένα τρίμηνο είναι ότι μέσα στο διάστημα αυτό, (έως τον Δεκέμβριο του 2016) θα έχει έρθει στην Βουλή ο νόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών. (Ένα ηλεκτρονικό «χρηματιστήριο», όπου ο καθενός, διαφανώς, θα αγοράζει και θα πουλάει διαφημιστικό χρόνο). Κρίνεται επομένως, περιττό, να αλλάξει τώρα το ισχύον καθεστώς, για να ξανααλλάξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Πηγη