Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Μια παλιά μαχαιριά που κάθε 22 Απρίλη στάζει πύον

ellinikos-kosmos-1986

Του Πέτρου Κατσάκου | Ελευθεροτυπία 23/4/1986 – 
«Επιδρομή από φασιστοειδή στοιχεία και μέλη της ΕΠΕΝ οπλισμένα με στιλέτα και λοστούς έγινε χθες το πρωί στη Νομική Σχολή της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά φοιτητές και να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο».
Ήταν 22 Απριλίου του 1986, λίγες ημέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Στο κτήριο της Νομικής επικρατούσε μια διάχυτη ανησυχία. Είχε προηγηθεί μια άγρια συμπλοκή στη Σόλωνος την προηγούμενη μέρα ανάμεσα σε μέλη της ΔΑΠ και της Πανσπουδαστικής και όλοι περίμεναν τη συνέχιση της κόντρας. 
Ήταν νωρίς το πρωί και οι λιγοστοί φοιτητές κυκλοφορούσαν μουδιασμένοι. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι αλλά κανείς δεν ήξερε που και πως θα ανάψει το φυτίλι. Στην είσοδο της Νομικής κάτι λίγα πηγαδάκια με καφέ και τσιγάρο δίχως όρεξη για πολλά. 
Για μάθημα ούτε λόγος. 
Στο επίκεντρο της κουβέντας το ξύλο της προηγούμενης μέρας και ο φόβος των αντιποίνων για τα σπασμένα τραπεζάκια της ΔΑΠ από τους Κνίτες. Σχεδόν κανείς δεν ήξερε πως την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, με κεντρικό θέμα την υποβολή μήνυσης κατά του φοιτητή της Νομικής Μάκη Βορίδη, γνωστού ήδη για την φασιστική του δράση και τις επιθέσεις κατά φοιτητών στους δρόμους πέριξ της πλατείας Εξαρχείων και στο Χημείο. 
Όλοι ξέραμε για τον Βορίδη, ελάχιστοι όμως είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε σε κάποια από τις περιβόητες νυχτερινές περιπολίες της ομάδας του. 
Δύο ήταν οι «συμμορίες» που έσπερναν τον φόβο εκείνη την εποχή σε Εξάρχεια και Κυψέλη. 
Οι σκίνχεντ του Κοστέλο που μοίραζε ξύλο σε μετανάστες στη Φωκίωνος και οι Επενίτες του Βορίδη που σιγοντάριζαν τα ΜΑΤ στην «επιχείρηση Αρετή» του Δροσογιάννη στα Εξάρχεια.
geniki-klisi-elas
Η δράση τους όμως ήταν πάντα νυχτερινή. Σαν τα τσακάλια. Μέχρι εκείνο το πρωινό που τα τσακάλια μπήκαν στη Νομική διψασμένα για αίμα με το φως της ημέρας.
Makis-voridis
Κανείς δεν πρόλαβε να τους μετρήσει. Μπήκαν ουρλιάζοντας «κουμούνια θα πεθάνετε» και ανοίγοντας τα μαύρα δερμάτινα μπουφάν τους έβγαλαν τους σουγιάδες και όρμηξαν. Τρομαγμένοι αρχίσαμε να τρέχουμε δεξιά αριστερά ζητώντας καταφύγιο. Το πάτωμα γέμισε καφέδες, τσιγάρα και σημειώσεις. 
Έτρεξα στη σκάλα αριστερά. Λίγα μέτρα πιο πέρα ήταν η «κατάληψη» της Β Θεολογικής. Ανεβαίνοντας τη σκάλα ένιωσα ένα κάψιμο στον δεξί μηρό.
 Δεν ασχολήθηκε άλλο μαζί μου. Με προσπέρασε τρέχοντας αφήνοντάς μου μόνο μια μαχαιριά. Μετά χτύπησε τον Γιώργο. 
Τον χτύπησε με το μαχαίρι στο κεφάλι. Ακολούθησε συμπλοκή με μέλη των Αριστερών Συσπειρώσεων που βγήκαν από τη Β Θεολογική. Άγριο ξύλο και πολλές μαχαιριές. Θυμάμαι μας πήγαν στον Ευαγγελισμό. 
Ο Γιώργος ήταν άσχημα χτυπημένος στο κεφάλι και τον κράτησαν. Οι περισσότεροι φύγαμε φοβισμένοι, χωρίς ράμματα για να μην δώσουμε τα στοιχεία μας και μπλέξουμε με μπάτσους και γονείς. 
Την άλλη μέρα η Ελευθεροτυπία έγραφε για 9 τραυματίες. Έκανα μέρες να ξαναπατήσω το πόδι μου στη σχολή. Άφησα την πληγή να θρέψει μόνη της σε ένα ημιυπόγειο στην Κυψέλη. 
Εκείνη που δεν έκλεισε, όμως, ήταν η πληγή στη μνήμη. 
Έσταζε αίμα κάθε φορά που τον έβλεπα. 
Σα γάγγραινα στο μυαλό ήταν όταν τον έβλεπα να καμαρώνει στο Κάραβελ δίπλα στον Λεπέν. Ένιωθα ένα κάψιμο όταν τον έβλεπα χρόνια αργότερα να μπαίνει στη Βουλή χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη. 
Με έπνιγε η μπόχα όταν τον έβλεπα να ξεπλένεται σχεδόν κάθε βράδυ στην τηλεοπτική κολυμπήθρα. 
Όσο και να τον ξέπλυναν όμως, όσα συγχωροχάρτια και να του έδωσαν για την ακτιβιστική δράση των νεανικών του χρόνων, εγώ πάντα θα τον θυμάμαι με το σουγιά στο χέρι να ουρλιάζει «κουμούνια θα πεθάνετε» και κάθε φορά που τον βλέπω ασυναίσθητα θα αγγίζω μια παλιά μαχαιριά που κάθε 22 Απριλίου στάζει πύον.

Ένοχοι υποδύονται τους εισαγγελείς

Μητσοτάκης-Γεννηματά

Το καλαμπούρι έχει και ένα όριο. Το λες, γελάμε, το προσπερνάμε και συνεχίζουμε. Η κατάχρηση όμως είναι πρόκληση.
Όταν, για παράδειγμα, ακούς τις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να κατηγορούν συνεχώς και σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία επειδή δεν δέχεται να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ή γιατί αρνείται να συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, αναρωτιέσαι αν απευθύνονται σε ηλίθιους που έχουν ξεχάσει τι έκαναν τα συγκεκριμένα κόμματα είτε για να πάρουν την εξουσία είτε για να παραμείνουν σ' αυτήν.
Τι να πρωτοθυμηθείς: Εκλογικούς νόμους στα μέτρα τους, χρωματιστά ψηφοδέλτια, δωρεάν μεταφορά οπαδών με αεροπλάνα και βαπόρια, μίζες για να πληρωθούν οι φαραωνικές προεκλογικές εκστρατείες τους, εκτεταμένα πελατειακά δίκτυα, παχυλές υποσχέσεις για επανίδρυση του κράτους και δημιουργία επίγειων σοσιαλιστικών παραδείσων, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο πρώην πρωθυπουργού με μάρτυρες κατηγορίας από την περιοχή του υποκόσμου, άσκηση εξουσίας από τις εντατικές νοσοκομείων, διορισμούς σε κορυφαίες κομματικές θέσεις ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο το βαρύ όνομα που κουβαλούσαν και τους συνέδεε με πολιτικές δυναστείες, εξαγορά βουλευτών, χονδροειδή παραποίηση της οικονομικής πραγματικότητας, ακόμη και καλπονοθείες.
Όταν ακούς πολιτικούς αρχηγούς, νυν και πρώην, να εγκαλούν τον Τσίπρα για εξουσιομανία, αν και δεν έχει κλείσει ούτε δύο χρόνια στη διακυβέρνηση, αναρωτιέσαι αν έχουν απωθήσει τόσο βαθιά στη μνήμη τους τις θεαματικές κωλοτούμπες που έκαναν για να μείνουν στα πράγματα, τα γλειψίματα τους στους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες για να εξασφαλίσουν την εύνοια τους και βεβαίως τις δωρεές τους ώστε να συνεχίζουν να λειτουργούν τα σπάταλα κόμματα τους.
Όταν ακούς τους πρυτάνεις του ρουσφετιού-πράσινους και γαλάζιους- να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στήνει μεθοδικά το δικό της σύστημα ελέγχου στη δημόσια διοίκηση και στα Μ.Μ.Ε, μπαίνεις στον πειρασμό να σκεφτείς: «ανησυχούν γιατί πράγματι η κυβέρνηση οργανώνει κομματικό κράτος και φιλικά δίκτυα ενημέρωσης ή μήπως έχουν ενοχληθεί επειδή βλέπουν να απειλείται το παρασιτικό σύστημα που είχαν φτιάξει»;
Οι πολίτες και τα κόμματα που δεν έχουν κυβερνήσει δικαιούνται να απαιτούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και να καταγγέλλουν τις παρεκτροπές της. Οι ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ ας κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους και μετά να το παίξουν τιμητές.

Λαγκάρντ: Δεν χρειάζεται κούρεμα του χρέους - ΤΩΡΑ

Λαγκάρντ: Δεν χρειάζεται κούρεμα του χρέους - ΤΩΡΑ

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους, είπε η Κριστίνα Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.
Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε, είναι η αναδόμηση του χρέους με διάφορους μηχανισμούς. 
Συμφωνούμε όλοι ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σχετίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος, τόνισε η κ. Λαγκάρντ και υπογράμμισε ότι στόχος του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι να μπορεί να βγει στις αγορές και αυτός ο στόχος θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις.
Όταν υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να στοχεύουμε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγοράς, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Τσίπρας: Δεν θα ανεχθούμε ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Δεν θα ανεχθούμε ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - ΒΙΝΤΕΟ

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε  ενέργειες που παρεμβαίνουν ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κ. Γιενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε η νατοϊκή δράση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας με τη γείτονα» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
«Ο μόνος στόχος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η μείωση των προσφυγικών ροών. Έχουμε όμως δυστυχώς αρκετό δρόμο ακόμη. Είναι σαφές ότι προκύπτουν εμπόδια από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας που εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας των γειτόνων στον εναέριο χώρο μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού», ενώ επεσήμανε ότι: «Οι κρίσεις στην Ευρώπη είναι αρκετές, δεν χρειαζόμαστε και άλλες κρίσεις»

enikos.gr