Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ισχυρότατος σεισμός στο Ιράν - Δεκάδες νεκροί (video)






Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στονοτιοανατολικό Ιράν, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, στις 13:44 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο USGS.


Όσον αφορά τους νεκρούς, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.


Ενώ αρχικά, η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς, στη συνέχεια, ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σεισμός "δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής απώλειες".

Ωστόσο, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν την Τρίτη στην νοτιοδυτική μεθοριακή περιοχή του Πακιστάν, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο γειτονικό Ιράν.

"Μέχρι στιγμής 30 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί στην Μάσκελ", δήλωσε ο Σάιφουρ Ρέχμαν, αξιωματούχος της Επαρχιακής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών στην Κουέτα του Πακιστάν.

Ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για να φτάσουν στις χειρότερα πληγείσες από τον σεισμόζώνες της περιοχής Ουασούκ του Μπαλουτσιστάν.

Περισσότερα από 250 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, διευκρίνισε επίσης ο Ρέχμαν, σημειώνοντας ότι ο στρατός έχει σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.αντιμετώπισης κρίσεων.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι περισσότερα από 1.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Εξάλλου, ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι "είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώνεται στο Ιράν εδώ και 40 χρόνια".

Την ίδια ώρα, η Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός που έχει κατασκευάσει η Ρωσία στο Μπουσέρ, στο Ιράν, δεν υπέστη καμία ζημιά από τον ισχυρό σεισμό.

"Ένας αξιωματούχος που βρίσκεται εκεί δήλωσε ότι στην περιοχή δεν έγιναν καν αισθητές οι δονήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Rosatom Σεργκέι Νοβίκοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο σταθμός αυτός βρίσκεται σε απόσταση 950 χιλιομέτρων δυτικά της Χας, πόλης που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος ήταν μεγέθους, σύμφωνα με τις ιρανικές υπηρεσίες 7,5 βαθμών.



Σύμφωνα με το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 18 χιλιόμετρα και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 80 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σαραβάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, η πόλη Σαραβάν, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, "δεν φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές".

Πέντε σωστικά συνεργεία εστάλησαν στην Σαραβάν και τη Χας για να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Ερυθρού Σταυρού Μαχμούντ Μοζαφάρ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση πρόσθεσε ότι μετά τον σεισμό δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροδότησης, όπως και το σύστημα τηλεπικοινωνιών στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής ιρανικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουτσιστάν.

Να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στο Πακιστάν και κυρίως στο Ισλαμαμπάντ.

Στην πιο μεγάλη πόλη της χώρας, το Καράτσι, πολλοί άνθρωποι έτρεξαν πανικοβλημένοι για να βγουν από τα κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο σεισμός αυτός έγινε επίσης αισθητός στις χώρες του Κόλπου,, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι μίλησαν για ανθρώπους που έτρεχαν για να βγουν από τα κτίρια στο Κατάρ και το Ντουμπάι.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Κουβέιτ, κυρίως στις παραλιακές ζώνες, στο Μπαχρέιν, όπου εκκενώθηκαν τα κτίρια στο οικονομικό κέντρο της Μανάμα, στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίαςκαι στο Ομάν, σύμφωνα με κατοίκους.

Οι σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν επίσης τα ψηλά κτίρια της πρωτεύουσας της Ινδίας, Νέο Δελχί, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.



Στις 9 Απριλίου σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που έπληξε αγροτική ζώνη στο νότιο Ιράν προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό 850.

Το Ιράν είναι σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, στα όρια δύο λιθοσφαιρικών πλακών.

Ο πιο φονικός σεισμός που έχει σημειωθεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια ήταν αυτός τον Δεκέμβριο του 2003, όταν 31.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπαμ, στο νότιο τμήμα της χώρας, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης αυτής.

Επίσης, το 2005 στο Μπάμ είχαν σκοτωθεί 25.000 άνθρωποι και η πόλη είχε σχεδόν ισοπεδωθεί, ενώ τον Αύγουστο του 2012, δύο ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει το θάνατο 306 ανθρώπων κοντά στην πόλη του Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.





nooz.gr

"Βουτιά" θανάτου 41χρονης σε πηγάδι


Βουτιά θανάτου 41χρονης σε πηγάδι

-->

Τραγικό τέλος στη ζωή της έδωσε μια 41χρονη γυναίκα, το μεσημέρι, βουτώντας σε πηγάδι του χωριού Καλονύχτι του δήμου Ρεθύμνου. Η γυναίκα φέρεται να άνοιξε το πηγάδι και να πήδηξε μέσα, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Η 41χρονη γυναίκα, διαζευγμένη, μητέρα δύο παιδιών αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα ενώ και στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί.

Για το συμβάν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική στις 14.40, άνδρες της οποίας ανέσυραν το πτώμα της γυναίκας στις 16.20.

Πηγή: cretalive.gr


-->

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Η έκρηξη σε αργή κίνηση

ΒΙΝΤΕΟ-Η έκρηξη σε αργή κίνηση




Νέο βίντεο από το associated press δημοσιεύει το BBC, τη στιγμή της έκρηξης, επεξεργασμένο σε αργή κίνηση....

Δείτε το βίντεο:

Αυτόπτης μάρτυρας: Οι Έλληνες είναι καλά





Ο Έλληνα μαραθωνοδρόμος, Νίκος Πολιάς, που συμμετείχε στον μαραθώνιο της Βοστώνης, επιβεβαίωσε στον αέρα του Real Fm, ότι όλοι οι Έλληνες που μετείχαν στον μαραθώνιο είναι καλά στην υγεία τους.

«Η έκρηξη συνέβη 3-4 λεπτά αφού είχα τερματίσει. Δεν άκουσα την έκρηξη, είχα απομακρυνθεί. Έγινε ακριβώς δίπλα στην γραμμή του τερματισμού», υποστήριξε ο κ. Πολιάς στον αέρα του Real FM.

Παράλληλα, όπως είπε, «κάποιοι φίλοι μας είπαν για 2-3 ακόμα εκρήξεις, ωστόσο η αστυνομία δεν το έχει επιβεβαιώσει».


Ακούστε το ηχητικό: