Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ολάντ: "Δεν ήρθα για να πουλήσω όπλα"


«Είμαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την Ελλάδα». Με αυτήν τη συναισθηματική εξήγηση ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, έδωσε το πολιτικό στίγμα της επίσημης επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Δεν ήρθα για να πουλήσω εξοπλισμούς» επέμενε ο κ. Ολάντ, επιχειρώντας έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από διαρροές που θέλουν το Παρίσι να επιμένει για την πώληση φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο. Αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί αυτά τα κοιτάσματα με την Ελλάδα, θα το κάνει» τόνισε.



Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε εκτενώς για την ελληνική οικονομία, την ύφεση, τις ευρωπαϊκές προοπτικές αλλά και για την οικονομική κρίση στη Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ουδείς μένει αλώβητος από αυτήν την οικονομική συγκυρία.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες. Έπρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της. Επιτρέψαμε στην Ελλάδα να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα από τη στιγμή που τήρησε τις δεσμεύσεις της» επεσήμανε.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε σε τομείς που θα υπάρξει συνεργασία, όπως στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στον τουρισμό, στο φορολογικό, στο κτηματολόγιο, στην ενέργεια, στις κατασκευές, ενώ προανήγγειλε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν με κάθε διαφάνεια σε όλους τους διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Ενημέρωσα τον φίλο Γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο της Ελλάδας, αλλά του υπενθύμισα το βαρύ τίμημα του προγράμματος. Η ύφεση και η ανεργία πλήττουν την Ελλάδα».

«Σήμερα θα υπογραφεί επίσης μια συμφωνία μεταξύ των συνδέσμων βιομηχανιών των δύο χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Ολάντ τόνισε πως η Γαλλία ήταν πάντα το κέντρο της Ευρώπης.


Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι προσκλήθηκε στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, για να συζητήσουν το θέμα μετανάστευσης και ενίσχυσης του ταμείου για την αρωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπογραφή συμφωνίας για τον τουρισμό

Το χρονικό της επίσκεψης στην Αθήνα



Στις 12.07 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.00 και οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Με 25 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε το γεύμα εργασίας, στο οποίο παρευρέθησαν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.



Στο Μέγαρο Μαξίμου







Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για τη μετεγχειρητική πορεία του ματιού του πρωθυπουργού.

Λίγο πριν συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν, ο κ. Ολάντ ρώτησε τον κ. Σαμαρά αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε εν συντομία την περιπέτειά του και με χιούμορ τού ανέφερε: «Δυστυχώς, έχω χάσει την περιφερειακή μου όραση στα… δεξιά».


Στις 15.00, με αρκετή καθυστέρηση, ο Φρ. Ολάντ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στη γαλλική πρεσβεία.

Στις 16.20, ο πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε στο ξενοδοχείο «Hilton», όπου μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντήσει εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας.



Ο Φρανσουά Ολάντ θα αναχωρήσει από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης.

Η άφιξη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»


Στις 11.15 έφθασε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αφίχθη στη χώρα μας στις 11.25 προερχόμενος από το Νέο Δελχί, με τη συνοδεία υπουργών και ομάδας επιχειρηματιών. Νωρίτερα έφθασαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι κ.κ. Στουρνάρας, Παναγιωτόπουλος και Αβραμόπουλος.

Στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός

Η άφιξη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα










Στις 11.25 προσγειώθηκε το προεδρικό αεροσκάφος








Με δεδομένο ότι ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στον αντίποδα της Άνγκελα Μέρκελ, ως προς τις οικονομικές εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης, η επίσκεψή του στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή και λίγο πριν από την επανεμφάνιση της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η ουσία της επίσκεψης αυτής και πέρα από το συναισθηματικό σύνθημα «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία» αφορά στη δυναμική συμμετοχή της Γαλλίας σε επενδυτικά σχέδια σε διάφορους τομείς-κλειδιά της ελληνικής οικονομίας.



Ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται στην Αθήνα την ώρα που και η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι προφανές πως ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί τη συστηματική συγκρότηση ενός μετώπου του ευρωπαϊκού Νότου σε συνεργασία και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του έναντι του Βερολίνου. 

Αυτά συμβαίνουν σε μία στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ ενισχύει την εικόνα της «σιδηράς κυρίας», εικόνα η οποία -όπως φαίνεται- γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή από τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τίποτα δεν φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί το Βερολίνο έναντι των οικονομικών εταίρων του, τουλάχιστον έως τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου.



«Aστακός» το κέντρο της Αθήνας για την επίσκεψη Ολάντ


Αποκλεισμένο είναι το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί της Τρίτης, λόγω της άφιξης του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στη χώρα μας. Εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την επίσκεψή του στο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.



Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού και οι γύρω δρόμοι είναι αποκλεισμένοι.










Έξω από το «Χίλτον» έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που προειδοποιούν για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.





Πιο συγκεκριμένα, λόγω της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, από τις 11.30 έως τις 19.00 θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες και εκτροπές αυτής σε άλλους, καθώς και απαγορεύσεις της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, κατά περίπτωση και ανάλογα με το πρόγραμμα των επισκέψεων.



Πηγή : zougla.gr