Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ & ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ 1 ΕΤΟΣ !!!




Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποια τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και οι παροχές !!!

Εγκύκλιο για το πώς γίνεται η έκδοση βιβλιαρίων για ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μετά τη δημοσίευση του ν. 4368/2016, εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέχρι την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων ανασφαλίστων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πλαίσιο της ΚΥΑ 139491/2006 (ΦΕΚ 1747 τ.Β).

Όπως ορίζει ο νόμος του 2006, δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ανασφάλιστοι που το οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 Ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης.

«Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο», σημειώνεται στην ΚΥΑ.

Το βιβλιάριο ανασφαλίστου χορηγείται για ένα έτος. Δικαιολογητικά Σύμφωνα με το νόμο για την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλιαρίου απαιτούνται τα παρακάτω γενικά δικαιολογητικά:

1. Αίτηση επί εντύπου που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α., στην οποία θα επισυνάπτεται φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ταυτότητα ανιθαγενούς, δύο (2) φωτογραφίες του μέλους για το οποίο θα εκδοθεί βιβλιάριο και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα βεβαιώνεται ότι όλα τα στοιχεία που προσκομίζονται είναι αληθή, ότι ο αιτών είναι ανασφάλιστος και δεν δικαιούται ασφάλιση άμεσα ή έμμεσα από άλλο μέλος της οικογένειας και ότι σε περίπτωση που αλλάξει η ασφαλιστική του κατάσταση θα δηλωθεί αμέσως και θα παραδοθεί το βιβλιάριο στην υπηρεσία έκδοσής του. Επιπλέον στην υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα από συντάξεις ή άλλες πηγές του εξωτερικού.

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας όπου δε απαιτείται απόδειξη (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), όταν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση ή υπάρχει νέα εγκατάσταση κ.λπ.

3. Άδεια διαμονής για τους υπηκόους των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας τους. Για την κατηγορία 1Α εκτός των γενικών δικαιολογητικών, απαιτείται ακόμη:

− Αντίγραφο εντύπων Ε1, Ε2, Ε9 από την εφορία.

−Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στη υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

− Βεβαίωση: i. Αποδεικτικό πληρωμής Προνοιακού επιδόματος και

ii. Του ΟΓΑ προκειμένου για δικαιούχο που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2459/1997 (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα ή σύνταξη ή ισόβια πολυτεκνική σύνταξη).

iii. Για τους ομογενείς, επικυρωμένο αντίγραφο του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Για τους ομογενείς, αλλοδαπούς ή πρόσφυγες, γίνεται έλεγχος του διαβατηρίου για την είσοδο και έξοδο από τη χώρα και κρατούνται επικυρωμένα φωτοαντίγραφα στο σχετικό φάκελο. Εγγραφή στο Μητρώο Ανασφάλιστων και Οικονομικά Αδυνάτων Οι δικαιούχοι που εφοδιάζονται με βιβλιάριο ανασφαλίστου, εγγράφονται στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας.

Σύμφωνα με το νόμο ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία: α) Κατάθεση από τον αιτούντα (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του) των προβλεπόμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας ή Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου μόνιμης κατοικίας του β) Έλεγχος των δικαιολογητικών από την υπηρεσία ως προς την πληρότητα και γνησιότητα. γ) Διαβίβαση των δικαιολογητικών σε ειδική Επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής η οποία συγκροτείται με απόφαση του Νομάρχη κατά Νομ/κή Αυτοδ/ση ή Νομ/κό Διαμέρισμα ή Νομ/κό Τομέα και αποτελείται από έναν υπάλληλο της ΔΟΥ κατηγορίας ΠΕ, έναν υπάλληλο (κατά προτίμηση Κοινωνικό Λειτουργό) της αρμόδιας Δ/νσης Πρόνοιας και έναν υπάλληλο της Δ/νσης Υγείας (κατά προτίμηση ιατρικής ειδικότητας ή παραιατρικού επαγγέλματος) με τους αναπληρωτές τους. Μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος του βιβλιαρίου, η ανανέωσή του γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία εκδίδεται.

Δεν προσκομίζονται εκ νέου δικαιολογητικά που σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας υπάρχουν στο φάκελο του αιτούντα. Άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει να τηρείται και ηλεκτρονικός φάκελος με όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία των αιτούντων, στα οποία το Υπουργείο έχει επίσης δυνατότητα άμεσης πρόσβασης.

Παροχές Στους δικαιούχους βιβλιαρίου δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης παρέχεται:

1. Δωρεάν πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ’ θέσης.

2. Εξέταση και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων (λίστας) στα ιδρύματα που αναφέρονται στην Απόφαση και διενέργεια παρακλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.

3. Μεταφορά ασθενών με πλωτό ή αεροπορικό μέσο.


ΠΗΓΗ

Βίντεο Επιμένει ο Καμμένος στην παραίτηση Μουζάλα.


Μετά το ραντεβού του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πρωθυπουργού έκανε σύντομες δηλωσεις στους δημοσιογράφους.   

Επιμένει στην παραίτηση του Υπουργού δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
αλλά όχι στον κ Μουζαλα . 


Δανία: η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Δείτε την κατάταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη

Δανία: η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Δείτε την κατάταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη
Η Δανία υποσκέλισε την Ελβετία από την πρώτη θέση της κατάταξης με τις ευτυχέστερες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις τη Συρία, το Αφγανιστάν και οκτώ χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και καλεί τις χώρες να καταπολεμήσουν την κοινωνική ανισότητα και να προστατεύσουν το περιβάλλον.
Τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν φέτος η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία.
AdTech Ad
Τις τελευταίες δέκα θέσεις καταλαμβάνουν η Μαδαγασκάρη, η Τανζανία, η Λιβερία, η Γουινέα, η Ρουάντα, το Μπενίν, το Αφγανιστάν, το Τόγκο, η Συρία και το Μπουρούντι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 13η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 23η, η Γαλλία στην 32η, η Ιταλία στην 50ή και η Ελλάδα στην 99η θέση σε έναν κατάλογο 157 χωρών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Sustainable Development Solutions Network και το Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia.
«Η χώρα μου, οι ΗΠΑ, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: είναι μία πολύ πλούσια χώρα, και έχει γίνει πολύ πλουσιότερη τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ευτυχέστερη», δηλώνει ο καθηγητής Τζέφρι Σακς, επικεφαλής του Sustainable Development Solutions Network, εκ των συντακτών της έκθεσης που παρουσιάσθηκε στη Ρώμη και ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.
Τη στιγμή που οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες οι λαοί των οποίων είναι ευτυχισμένοι και εκείνες που δεν είναι μπορούν να μετρηθούν επιστημονικά, «μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί και να κάνουμε κάτι γι΄αυτό», δήλωσε ο Σακς.
«Το μήνυμα για τις ΗΠΑ είναι σαφές. Για μία κοινωνία που απλώς κυνηγά το χρήμα, κυνηγάμε λάθος πράγματα. Ο κοινωνικός μας ιστός επιδεινώνεται, η κοινωνική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση επιδεινώνεται», είπε.
Η έκθεση, που δημοσιεύεται για τέταρτη χρονιά και έχει ως στόχο να ερευνήσει τις επιστημονικές βάσεις μέτρησης και κατανόησης της υποκειμενικότητας στην ευημερία, κατατάσσει 157 χώρες βάσει του επιπέδου ευτυχίας χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το προσδόκιμο υγιούς ζωής, αλλά και το να έχει κανείς κάποιον για να στηριχθεί, καθώς και τον βαθμό της διαφθοράς στη διακυβέρνηση και την επιχειρηματικότητα.
«Όταν οι χώρες μονομερώς ακολουθούν μεμονωμένους στόχους, όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη, αγνοώντας τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ αρνητικά για την ευημερία των ανθρώπων, ακόμη και επικίνδυνα για τη ζωή τους», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης.
«Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες επέτυχαν οικονομική ανάπτυξη με κόστος την απότομη αύξηση της ανισότητας, την εδραίωση του κοινωνικού αποκλεισμού και τις σοβαρές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον», αναφέρεται στην έκθεση.

Η πρώτη έκθεση δημοσιεύθηκε το 2012 για να υποστηρίξει διάσκεψη του ΟΗΕ για την Ευτυχία και την Ευημερία. Πέντε χώρες και περιοχές - το Μπουτάν, το Εκουαδόρ, η Σκωτία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα- έχουν πλέον ορίσει υπουργούς Ευτυχίας επιφορτισμένους με την προώθησή της ως στόχο πολιτικής.
Η έκθεση του 2016 δείχνει ότι τρεις χώρες ιδιαίτερα, η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους παρά τους κραδασμούς από τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τον σεισμό του 2011, χάρη στην κοινωνική υποστήριξη και αλληλεγγύη.
Ο καθηγητής Σακς χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Κόστα Ρίκα, η οποία βρίσκεται στην 14η θέση, πριν από πολλές πλούσιες χώρες, ως παράδειγμα υγιούς, ευτυχισμένης κοινωνίας, αν και δεν είναι ισχυρή οικονομική δύναμη.
http://www.newsbomb.gr

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΗ! Δείτε τι έγραψε στο facebook!


Στο πλευρό του Γιάννη Μουζάλα για τη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στάθηκε με ανάρτησή του σύμβουλος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, όπως διαβάζουμε στο crashonline.gr

Ο Θέμης Δημητρακόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook είναι σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας αρμόδιος για θέμα Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Δικαιωμάτων/ Αλληλεγγύης, αφενός τάχθηκε κατά της παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και αφετέρου χαρακτήρισε «παράλογο» να ζητάς «από ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε έναν τόπο που τον έλεγαν Μακεδονία να τους στερείς το δικαίωμα να ζουν σε αυτή τη χώρα με αυτό το όνομα».

Οι επίμαχες αναρτήσεις του κ. Δημητρακόπουλου, τις οποίες επισήμανε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν ως εξής:

http://www.logiastarata.gr



Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο Μητσοτάκης (φωτό)

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο Μητσοτάκης (φωτό)

Το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκεί τον υποδέχθηκε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, εκτελών χρέη διοικητή στο νοσοκομείο, Δημοσθένης Τσούτσος, ενώ ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν και από τον τομεάρχη Υγείας, Χρήστο Κέλλα.
Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο νοσηλευτικό ίδρυμα που επισκέπτεται ο πρόεδρος της ΝΔ μέσα σε ένα πενθήμερο και το οποίο δεν έχει διοικητή εδώ και έναν χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, καθώς και με ασθενείς και τους συγγενείς τους, επισκέφθηκε και παρέμεινε για αρκετή ώρα στη ΜΕΘ. 
Νωρίτερα το πρωί συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ελεγκτικου Συνεδρίου,Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του με τους ανώτατους δικαστικούς της χώρας.
Newpost.gr 

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος για Μουζάλα





Oχι μόνο Μάκης αλλά και πολύς κόσμος οργίστηκε με τον κ Μουζάλα που αποκάλεσε "Μακεδονία" τα Σκόπια. Επίσης οι ανεξάρτητοι Ελληνες και η Ν.Δ ζητούν την παραίτηση του.
Μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί σε λίγη ώρα στο ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου








Η πραγματική αριστερά έχει ήρωες διεθνιστές και λεβέντες. Συγνώμη μπορούν να ζητάνε οι Λαζοπουλοι της ψυχαγωγίας. Όχι οι Μουζάλες της εξουσίας


Μακεδονία μου,σου ζήτω συγνώμη που κάποιοι απίθανοι τύποι, σε μπέρδεψαν με τα Σκόπια και ζήτησαν απλά συγνώμη!...  






Να αποκαλείς τα Σκοπια Μακεδονια δεν ειναι απλά ενα λάθος, σύντροφοι του Μαξιμου. Ειναι απρέπεια, αναξιοπιστια και ανευθυνότητα μαζι..

Προσπάθεια συμβιβασμού για το ασφαλιστικό

Προσπάθεια συμβιβασμού για το ασφαλιστικό

Της Αργυρώς Μαυρούλη
Να κλείσει τα περισσότερα ανοικτά μέτωπα στο ασφαλιστικό, αφήνοντας ανοικτό μόνο το ζήτημα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις θα επιδιώξει σήμερα το απόγευμα στις 07:30 ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος στη δεύτερη συνάντηση του με τους επικεφαλής των δανειστών
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και αύριο νέα συνάντηση. 
Ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στα περισσότερα ζητήματα θα βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Σήμερα θα επιδιωχθεί να οριστικοποιηθεί το ύψος της Εθνικής Σύνταξης και το πότε θα καταβάλλεται, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το χρονοδιάγραμμα και κυρίως το μηχανισμό επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και τέλος, τις μόνιμου χαρακτήρα εκπτώσεις στο ύψος των εισφορών των νέων επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Σε όλες τις παραπάνω δομικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, οι δανειστές διαφωνούν.
Συγκεκριμένα οι δανειστές διαφωνούν με:
-Το ύψος της Εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, ζητώντας είτε να εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια, είτε να αυξηθούν τα έτη ασφάλισης. Μάλιστα οι δανειστές ζητούν να μην παίρνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη όσοι τυγχάνουν βελτιωτικών διατάξεων όπως οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.  Μάλιστα έχουν καταθέσει πρόταση η Εθνική σύνταξη να διαμορφωθεί στα 320 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης.
-Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 μονάδα εργοδότες και 0,5 εργαζόμενοι).
-Τη διατήρηση του ύψους των επικουρικών συντάξεων, ζητώντας την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι δανειστές κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας αναρωτήθηκαν εάν είναι τελικά τόσο μεγάλο πρόβλημα για τη κυβέρνηση να κόψει από 35 ευρώ από κάθε συνταξιούχο για να συγκεντρωθούν περίπου 420 εκατ. ευρώ ετησίως, διαιρώντας απλά το 1,2 εκατ. ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ με το έλλειμμα του ταμείου.    
-Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ζητώντας μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών- παροχών.
-Τη παροχή βελτιωτικών παρεμβάσεων μόνιμου χαρακτήρα σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους.
-Στη κάλυψη της προσωπικής διαφοράς από το κράτος μετά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το 2018, επιμένοντας σε άμεσες περικοπές. Μάλιστα αμφισβήτησαν το εάν είναι εφικτό να επανυπολογιστούν οι συντάξεις, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή του ασφαλιστικού βίου πριν το 2001 στα ταμεία, αλλά και πως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο κόστους άνω των 5 δισ. ευρώ.
Στόχος του κ. Κατρούγκαλου είναι, η συζήτηση για την τύχη των επικουρικών συντάξεων να γίνει στο τέλος, όταν όλα τα υπόλοιπα θα έχουν συμφωνηθεί, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για μεγάλο «μαχαίρι», έχοντας απορρίψει την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε:
-Μείωση των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να καλυφθεί ετήσιο έλλειμμα περίπου 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται μειώσεις σε 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150-170 ευρώ από 2 έως και 30% ή στοχευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι σε συγκεκριμένα ταμεία. Από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που καταβάλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προέκυψε ότι οι συντάξεις του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ εμφανίζουν απόκλιση περίπου 300 εκατ. ευρώ από τις εισφορές που έχουν καταβάλει κυρίως ασφαλισμένοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
-Καταβολή της Εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και αναλογική μείωση της για κάθε χρόνο που υπολείπεται με κατώτερο τα 15 έτη ασφάλισης. Δηλαδή ασφαλισμένος με 15 χρόνια θα λαμβάνει τα 15/20 των 384 ευρώ, 288 ευρώ.
-Διαφοροποίηση των ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών- παροχών. Στο σχέδιο νόμου ξεκινούν από 0,8 για 15 έτη ασφάλισης και φτάνει το 2% για 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ εξετάζεται να διαμορφωθούν από 0,7 έως 2,2%.  
-Μείωση άνω του 20% των εφάπαξ, προκειμένου να εξοικονομηθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.
-Μείωση άνω του 40% των μερισμάτων που καταβάλλονται από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε 284.000 δικαιούχους. 
-Επιβολή χαμηλότερου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαφόν για μια σύνταξη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ και για περισσότερες από μια στα 2.300 ευρώ. η εξοικονόμηση ανάλογα με το πλαφόν που θα επιβληθεί μπορεί να ξεκινήσει από 115 έως και 250 εκατ. ευρώ.
-Έσχατη υποχώρηση θα είναι η περικοπή των κύριων συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους, εφόσον η «προσωπική διαφορά» που διαπιστωθεί είναι μεγάλη. Κύκλοι κάνουν λόγο για αποκλίσεις που θα ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα. Στο στόχαστρο θα βρεθούν συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών από ευγενή ταμεία αλλά του πρώην ΤΕΒΕ.   

Xαλάρωση των Capital controls: Τι ισχύει για δάνεια και προθεσμιακές

Xαλάρωση των Capital controls: Τι ισχύει για δάνεια και προθεσμιακές


Eκδόθηκε η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που προβλέπει νέα χαλάρωση των capital controls.
Συγκεκριμένα:
-Επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύματα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων αυτών, καθώς και από ιδρύματα πληρωμών άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. που παρέχουν νομίμως μέσω αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα ή μέσω της εταιρείας Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε., υπηρεσίες εμβασμάτων (money remittance) έως του ποσού 1.000 ευρώ απο 500 ευρώ προηγουμένως ανά φυσικό πρόσωπο/πληρωτή ανά ημερολογιακό μήνα, και μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των ανωτέρω παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, το οποίο θα ορίζει και θα κατανέμει ανά πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών με απόφασή της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

-Απαγορεύεται α) να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί και να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους, εφόσον με το ως άνω άνοιγμα λογαριασμού ή προσθήκη συνδικαιούχου δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID), και β) να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.
-Συγκεκριμένα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) αποκλειστικά για τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως από τον αρμόδιο φορέα και με την προϋπόθεση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τον αιτούντα ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
α. η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,
β. η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
γ. η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
δ. η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring), ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με το προϊόν εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες. Οι αναλήψεις και μεταφορές ποσών υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν και για τους λοιπούς λογαριασμούς,
ε. η εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, όπως και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν διαθέτουν λογαριασμό εξυπηρέτησης της δραστηριότητας τους σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
στ. η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
ζ. η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
η. το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
θ. η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
ι. η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας ενός εργοδότη από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε άλλο, στο οποίο αυτός ήδη τηρεί λογαριασμό, και το, συνεπεία της μεταφοράς αυτής, άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζόμενων στο τελευταίο πιστωτικό ίδρυμα.
Οι εργαζόμενοι στην περίπτωση αυτή θα έχουν δικαίωμα ανάληψης μετρητών από το ένα από τα δύο πιστωτικά ιδρύματα, εκτός εάν κωδικοί πελάτη (customer id) προϋπήρχαν και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα.
Ο καθορισμός του πιστωτικού ιδρύματος, από το οποίο ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών, βάσει του κωδικού πελάτη (customer id), γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του. Η ανωτέρω δήλωση κατατίθεται και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα.
ιγ. το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που φέρουν την ιδιότητα του φοιτητή ή σπουδαστή, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου.
Για την πιστοποίηση της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής στο τρέχον εξάμηνο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας.
Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών−σπουδαστών ERASMUS και η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης, εφόσον δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός του οποίου είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.
Για την πιστοποίηση της συμμετοχής των προαναφερόμενων φοιτητών ή σπουδαστών στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης.
ιη. Η καταβολή παροχών υγείας και επιδοτήσεων από δημόσιους φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται μόνο από το φορέα που παρείχε την έγγραφη τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ανοίγματος λογαριασμού στη συγκεκριμένη τράπεζα.
- Απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού άνω του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016.
Εξαιρούνται του περιορισμού του προηγούμενου εδαφίου:
α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,
β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και
γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου.
Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου δύναται να καθορίζει με απόφαση της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
-Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων.
-Εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Πηγή: www.enikonomia.gr