Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

16.000 άνθρωποι ζητούν δικαιοσύνη για το Μανώλη Κυπραίο


16.000 άνθρωποι ζητούν δικαιοσύνη για το Μανώλη Κυπραίο
 

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τον έλληνα Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη στο δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό από αστυνομικό ενώ κάλυπτε διαμαρτυρίες στην Πλατεία Συντάγματος, τον Ιούνιο του 2011.
Οι υπογραφές θα παραδοθούν από εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια, την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης.
Τον Οκτώβριο του 2011 η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών καλώντας τον Υπουργό να εγγυηθεί τη διεξαγωγή άμεσης, ενδελεχούς και αμερόληπτης ποινικής έρευνας για την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, καθώς επίσης να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό του αστυνομικοί θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, σε δίκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αντανακλά χρόνια και συστημικά προβλήματα, τα οποία επιτρέπουν να διαπράττονται και να μένουν ατιμώρητες εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και μελών ευάλωτων ομάδων. Με τις χιλιάδες υπογραφές ανθρώπων από την Ελλάδα, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, θέλουμε να απευθύνουμε μια ηχηρή έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν την έκταση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα και να δώσουν τέλος στην ατιμωρησία. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, όπως, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση της αυτοσυγκράτησης της αστυνομίας, ο σαφής καθορισμός του ρόλου της κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων και η διασφάλιση της αναγνωρισιμότητας των αστυνομικών που επιχειρούν, καθώς και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για μέλη των σωμάτων ασφαλείας», δήλωσε ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στο πλαίσιο της δράσης της για την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, η Διεθνής Αμνηστία πρόκειται να πραγματοποιήσει ακτιβιστικό δρώμενο την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, ώρα 15:00, στο σταθμό μετρό «Κατεχάκη» πλησίον του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Υπόβαθρο:
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος κάλυπτε διαμαρτυρίες εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας στην Πλατεία Συντάγματος, περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία πώς στις 15 Ιουνίου 2011 ένας διοικητής αστυνομικής μονάδας έδωσε εντολή σε αστυνομικό να του πετάξει χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Λίγο πριν την επίθεση, ο Κυπραίος, σύμφωνα με αναφορές, είχε δηλώσει τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Ο Μανώλης Κυπραίος υπέστη ολική απώλεια της ακοής και στα δύο αυτιά, γεγονός που πρακτικά τερμάτισε τη δημοσιογραφική του καριέρα. Στο τέλος του 2011 ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος αγνώστων μέχρι στιγμής αστυνομικών για εσκεμμένη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στο δημοσιογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: