Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Φραστικό λάθος η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί αναστολής του μνημονίου,



Σε φραστικό λάθος απέδωσε ο γραμματέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, τη δήλωση του επικεφαλής του κόμματος,Αλέξη Τσίπρα, περί αναστολής του μνημονίου, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Βίτσας: Φραστικό λάθος η «αναστολή» του μνημονίου
Από τον Μάρτιο του 2010 η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ίδια, δηλαδή να ακυρωθεί το μνημόνιο και να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία, ανέφερε ο κ.Βίτσας, μιλώντας στον Σκάι.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη δήλωση στο συνέδριο του Economist , η οποία άναψε φωτιές, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για διαστρέβλωση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Κόντρες χωρίς... αναστολή
Χθές η φράση του Αλέξη Τσίπρα περίο αναστολής του Μνημονίου πυροδότησε νέα σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των Γραφείων Τύπου της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα περί αναστολής του μνημονίου.
Η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχθές στο Economist προκάλεσε τα επικριτικά σχόλια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με την Κουμουνδούρου να απαντά ότι «τα γνωστά χαλκεία της ΝΔ, συνεπικουρούμενα και από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, "ανακάλυψαν" υπαναχώρηση από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων».

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενο και χθεσινές δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επεσήμανε ότι «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη νέα θέση του κ. Τσίπρα για το μνημόνιο -το οποίο, τελικά, δεν θα σκίσει, αλλά θα αναστείλει- και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης έσπευσε να τον αδειάσει, υπενθυμίζοντας ότι έχουν μιλήσει για ακύρωση...».

Κατέληξε δε η ΝΔ με το ερώτημα «τελικά, ποιος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Λαφαζάνης;». Επικριτική ήταν και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά καθώς επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας επιδίδεται τελευταία με ιδιαίτερη θέρμη στα τυχερά παίγνια... σήμερα θέτει σε εφαρμογή τη θεωρία της αναστολής του μνημονίου (;) και λόγω εποχής μαδάει τη μαργαρίτα, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει, του βγάζει ευρώ.

Επειδή όμως υπάρχουν πολλές ακόμη μαργαρίτες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα πιστεύει ο κ. Τσίπρας αύριο; Κατάργηση, σκίσιμο, ακύρωση, επαναδιαπραγμάτευση ή αναστολή;».

Απάντηση
Στις δύο ανακοινώσεις απάντησε η Κουμουνδούρου λέγοντας πως «πιάνονται από μια λέξη, ενώ παραβλέπουν και το γενικό πνεύμα της ομιλίας και τις συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις που διατυπώνονται σε αυτή» προσθέτοντας ότι «στην ομιλία αυτή είναι παραπάνω από σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας τεκμηρίωσε την καταστροφικότητα του Μνημονίου και υποστήριξε ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να ακολουθηθεί μια οικονομική πολιτική στον αντίποδα αυτής του Μνημονίου».

Τέλος η Κουμουνδούρου επεσήμανε ότι επικεντρώνονται σε μια λέξη αποσιωπώντας εσκεμμένα τη σαφή και κατηγορηματική δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Σημειώνεται ότι χθες ο Π. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «τα μνημόνια δεν θα ανασταλούν, θα καταργηθούν» και πως «τα περάσανε πραξικοπηματικά σε μία νύκτα», ενώ ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή γραμμής για το Μνημόνιο καθώς «στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε την καταστροφική συνταγή του μνημονίου με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, μέσα από την ακύρωσή του και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: