Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Μπουτάρης εναντίον… Μπουτάρη

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ… ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ


Απευθύνει δημόσια έκκληση στον εαυτό του να ευαισθητοποιηθεί, ενώ του έχει στείλει και επιστολή!



-->



Την περασμένη εβδομάδα, τα στελέχη της ΜΚΟ για την προστασία της πανίδας, Αρκτούρος, διαπίστωσαν ότι ο Μίσα, ο 17χρονος αρκούδος που έσωσαν από τη Γιουγκοσλαβία, δεν ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη. Η είδηση του θανάτου του, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως αφορμή για να εξαπολύσει ο Αρκτούρος μια δριμεία επίθεση εναντίον του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα άγρια ζώα στο δημοτικό ζωολογικό κήπο.


Αυτή, είναι η πρώτη ανάγνωση της είδησης. Γιατί στην πραγματικότητα, όσο λογικό και αν είναι το αίτημα του Αρκτούρου, κρύβεται ένα παράλογο. Γιατί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τίθεται στο στόχαστρο από τον… εαυτό του, που είναι επίσης και πρόεδρος της ΜΚΟ. Έτσι, ο κ. Μπουτάρης παραπονιέται που ο… εαυτός του δεν έχει κάνει τίποτα ως δήμαρχος για τον ζωολογικό κήπο και του ζητά να πάρει μέτρα. Του απευθύνει μάλιστα (ναι, ο κ. Μπουτάρης στον εαυτό του) δημόσια έκκληση να ευαισθητοποιηθεί! Ίσως πιο σωστό να ήταν αν, αντί να δημοσιεύει επιστολές και να ζητά από τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί στο Δήμο για τον Κήπο, να καθόταν μπροστά στον καθρέφτη και… να του τα λεγε ένα χεράκι….

Και επιστολή

Όχι όμως, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Μπουτάρης τα βάζει με τον… κ. Μπουτάρη, επειδή από το 2011, έχει στείλει υπόμνημα προτάσεων στον εαυτό του, για το οποίο όμως προκλητικά αδιαφορεί ο ίδιος.


Για του λόγου το αληθές, στο δελτίο του για τον θάνατο του Μίσα, η ΜΚΟ αναφέρει: «Με την ευκαιρία του θανάτου του καθώς ο Μίσα γεννήθηκε αιχμάλωτος σε ζωολογικό κήπο και δεν γνώρισε ποτέ την ελευθερία της ζωής στη φύση, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δηλώνει άλλη μια φορά την αντίθεσή του στην πρακτική της διαβίωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων σε αιχμαλωσία.


Απευθύνουμε δημόσια έκκληση στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Αρμόδια Υπηρεσία της Αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής για την μεταφορά των 2 αρκούδων του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.


Πρόκειται για ένα αίτημα που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υποβάλλει στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το 1995 και εξής. (υπόμνημα προτάσεων που συνυπέγραψαν 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και κατατέθηκε το 2011 στο Δήμο Θεσσαλονίκης)».


Έχει δίκιο;
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μπουτάρης έχει δίκιο που ψέγει τον εαυτό του. Ή, καλύτερα, έχει δίκιο ως πρόεδρος του Αρκτούρου. Γιατί ο δημοτικός ζωολογικός κήπος, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί ένα κόσμημα (όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις) και μια εγγύηση συνέχισης της ύπαρξης των άγριων ειδών, καθώς και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, είναι πιο «κοντά» σε κολαστήριο.


Η μικτή ομάδα εργασίας που συνέστησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις (μεταξύ των οποίων και ο Αρκτούρος) διαπίστωσε πολλά προβλήματα στο δημοτικό ζωολογικό κήπο Θεσσαλονίκης. Προφανώς λόγω των συνθηκών διαβίωσης, βρήκαν μεταξύ άλλων γεράκι με σοβαρό τραύμα και βασικές ελλείψεις περίθαλψης, πελαργό με σοβαρή αναπηρία, αλλά και ότι όλα τα σαρκοφάγα που φιλοξενούνται εκεί (λύκοι, αρκούδες, αγριόγατοι, αλεπούδες) έχουν ως φυσικό περιβάλλον το… τσιμέντο, σε αντίθεση με τις ανάγκες της βιολογίας των συγκεκριμένων ζώων.


presstime.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: