Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ ΝΕΟΣ ΚΟΣΚΩΤΑΣ Ή ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ;


 
 ÂÏÕËÇ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏÕ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÌÅÔÁÖÏÑÙÍ ÃÉÁ ÔÇ ÏËÕÌÐÉÁÊÇ(ICON PRESS/ ÔÆÁÌÁÑÏÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ)
Γράφει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος
Είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο νέος Κοσκωτάς; Πολλοί έθεσαν το ερώτημα, τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πρώην μαικήνας και χορηγός πάσης μιντιακής δραστηριότητας εν Ελλάδι οδηγούνταν από τον Ευαγγελισμό, στον Κορυδαλλό, κι από εκεί στο Δαφνί και ξανά στον Ευαγγελισμό.
Η απάντηση είναι όχι. Ο Λαυρεντιάδης αποδεικνύεται κάτι πολύ σοβαρότερο από τον προπάτορα των τραπεζικών και μιντιακών σκανδάλων διαπλοκής.
Στο ίδιο κελί με Λάκη Γαβαλά και Σαπχατζίδη ο Λαυρεντιάδης - Φωτογραφία 1 
Πρώτον, γιατί ουδείς έβαλε μυαλό μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά. Η εγχώρια διαπλοκή συνέχισε να οργανώνεται με τον ίδιο τρόπο και να κατατρώγει τις σάρκες ενός υπερδανεισμένου κράτους.
Και, δεύτερον, διότι στην περίπτωση Λαυρεντιάδη, άπαντες γνώριζαν, εγκαίρως, ότι κάτι περίεργο (τουλάχιστον) συμβαίνει με αυτή τη σκοτεινή επιχειρηματική φιγούρα που μέσα σε λίγα χρόνια αγόρασε σχεδόν ότι εκινείτο.
Ποιοί δεν γνώριζαν, για παράδειγμα, ότι οι αδρά πληρωμένες συμμετοχές του Λαυρεντιάδη στα μεγαλύτερα μίντια της χώρας, σε ποδοσφαιρικές ομάδες και σε προσωποπαγείς εταιρείες “παικτών” του συστήματος, απέβλεπαν, αν μη τι άλλο, στην εξασφάλιση ανοχής και ασυλίας;
Ποιοί δεν γνώριζαν πως από την υπόθεση της Νεοχημικής, ο Λαυρεντιάδης ήταν κόκκινο πανί για τους αμερικανικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς;
Ποιοί δεν γνώριζαν πως κάποιες από τις εταιρείες του ήταν περιώνυμες φούσκες που σκορπούσαν διαφημιστικό χρήμα στα μίντια, ωσάν να επρόκειτο για την L’OREAL ή την Coca Cola;
Ποιοί δεν γνώριζαν ότι εκδότες, καναλάρχες και κομματικοί ταμίες προσέτρεχαν ο ένας μετά τον άλλο και ζητούσαν οικονομική αρωγή;
Ποιοί δεν γνώριζαν πως η Proton Bank είχε ελάχιστες καταθέσεις και προέβαινε σε επιχειρηματικό υπερδανεισμό, πάντοτε σε “κολλητούς” ή άλλου τύπου “υποχρεώσεις”;
Δεν γνώριζε για όλα αυτά, εγκαίρως, η ΤτΕ; Δεν γνώριζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Μα, ο ίδιος ο Λαυρεντιάδης κομπορρημονούσε σε δείπνα που παραθέτονταν προς τιμην του σε σπίτια υπουργών, ότι χρηματοδοτούσε το πολιτικό σύμπαν, την Εκκλησία, μέρος του ποδοσφαίρου και οποιονδήποτε είχε επιρροή και ισχύ που του ήταν απαραίτητη.
Το χειρότερο, βεβαίως, είναι ότι όταν η φούσκα της Proton Bank έσκασε, ο εγχώριος Μέϊντοφ διασώθηκε για μεγάλο διάστημα, πιθανώς προλαβαίνοντας να τακτοποιήσει τα περιουσιακά του, ώστε να αποφύγει δημεύσεις και λοιπές εκκρεμότητες.
Και, ακόμα χειρότερα, τη διάσωση της Proton την πλήρωση μέχρι σεντ ο ελληνικός λαός, την ώρα που του στερούνταν μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
Δεν γνωρίζω εάν ο Λαυρεντιάδης μιλήσει. Μακάρι. Γιατί, κάποια, στιγμή πρέπει να ειπωθούν όλα για πολιτικά και επιχειρηματικά “ντηλ” που παράτυπα και πιθανώς παράνομα στήθηκαν ερήμην της κοινωνίας αλλά με απόλυτη γνώση (ή για ορισμένους, έστω, υποψίες) του τι έτρεχε.
Εάν το σκάνδαλο Κοσκωτά οδηγήθηκε -βεβαίως μέσα από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες- σε ένα Ειδικό Δικαστήριο θα είναι κρίμα το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη να φτάσει μόνο σε μία βραχύβια προφυλάκιση στην σουϊτα κάποιου νοσοκομείου.
Και επ΄ αυτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν μείζονα ευθύνη -σε βαθμό συνενοχής- εάν δεν ζητήσουν αμέσως να δοθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία περί τις συμμετοχές σε μίντια και τον δανεισμό επιχειρήσεων που δόθηκαν μέσω της Proton Βανκ. Και να γίνει άμεσα γνωστό, επίσης, ποιοί και πως χειρίστηκαν την εκκαθάριση της τράπεζας; Με τίνος χρήματα και με τίνος “πλάτες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: